Wat is medische trainingstherapie

Medische trainingstherapie is een therapie vorm ontwikkeld in Scandinavië en in Nederland geïntroduceerd door Leo Wouters. Het is een onderdeel van de fysio- en manuele therapie, welke onmisbaar is om tot een optimaal herstel te komen.

Waar de manuele therapie een scala aan manuele technieken toepast om de verminderde beweeglijkheid te herstellen is de medische trainingstherapie geschikt om een teveel aan beweging te stabiliseren, de kracht en het uithoudingsvermogen te vergroten en om de beweeglijkheid te onderhouden.

shutterstock_131549687

Ook wordt de sturing van de bewegingspatronen verbeterd en neemt de belastbaarheid van het gewrichts- en spierstelsel structureel toe.

Doel medische trainingstherapie

Het einddoel is een zo optimaal mogelijk functieherstel, waarbij uw activiteitenniveau vergroot wordt. Goed functioneren is mogelijk als er een evenwichtig tussen de belastbaarheid en uw dagelijkse lichamelijke belasting.

Met de medische trainingstherapie kunnen klachten die te maken hebben met houding en beweging, en eventuele beperkingen daarvan, worden verholpen. De effectiviteit van deze benadering is aangetoond bij patiënten met chronische lage rugpijn.

De training

De training is gericht op de uitgangspunten en doelstellingen van de individuele deelnemer. De functiegerichte training wordt toegepast met en zonder hulp van toestellen en trekapparaten. Door mijn jarenlange ervaring en deskundige begeleiding is de kans op overbelasting of blessures nihil. Op verantwoorde wijze werken we samen aan het functieherstel.

Eventueel wordt door de therapeut een oefenprogramma voor thuis opgesteld om de zelfredzaamheid te bevorderen en om een herhaling van klachten te voorkomen.

Start typing and press Enter to search