Manuele therapie

Klachten in de wervelkolom (nek of onderrug) of ledematen (zoals schouders en heupen) kunnen ontstaan wanneer gewrichten niet goed functioneren. Dergelijke stoornissen van het gewricht worden ook we functiestoornissen genoemd.

Oorzaken:

Vaak is een kortere langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen kan dan moeilijk en pijnlijk worden. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen.

Manueel therapeut

Mobilisatie

De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passief mobiliserende bewegingen (mobilisatie). Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De pijn neemt af en de beweeglijkheid van de gewrichten kan verbeteren.

shutterstock_238321999

Manipulatie

Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken (manipulatie). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men dan soms een knappend of krakend geluid. Dit geluid wordt veroorzaakt door het ontstaan van een luchtbel in het gewricht.

De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

De effecten zijn vaak direct merkbaar, u ervaart een toename in de bewegingsvrijheid en vaak een afname van de pijn.

Registratie

Het is van belang dat de manueel therapeutische behandeling gebeurt door een gediplomeerd manueel therapeut welke als zodanig geregistreerd staat bij de zorgverzekeraars, in het BIG- register of centraal kwaliteitsregister van het KNGF.

De term manueel therapeut is niet beschermd en wordt  helaas door sommigen misbruikt waardoor u denkt door een erkend manueel therapeut behandeld te worden , maar in werkelijkheid door een onkundig persoon behandeld wordt. Vraag altijd uitdrukkelijk of uw behandelend therapeut een gediplomeerd en door de zorgverzekeraars erkend manueel therapeut is.

Opleidingen

Bij fysiotherapie Klein is dit het geval. Ik heb mijn opleiding manuele therapie aan het SOMT te Amersfoort gevolgd, heb daarna een 2 jarige master gedaan en vervolgens een extra 2-jarige opleiding master of science manuele therapie gevolgd en gehaald aan de universiteit van Brussel. Met deze verdiepte kennis in de manuele therapie ben ik nog meer in staat u te helpen naar een voor u optimaal resultaat.

Start typing and press Enter to search