wat is medical taping?

Het is een techniek die gebruikt maakt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam.

Wat doet medical taping?

De tape activeert het zenuwstelsel en algemeen circulatiesysteem, waardoor de betreffende spieren en pezen sneller herstellen.De medical tape is gericht op drukvermindering van het aangedane gebied en stimulering van een correcte beweging doordat de tape de huid een stukje optilt.

Het verschil met “gewone” sporttape en de medical tape ligt in het feit dat de medical tape rekbaar is tot 130-140% van de oorspronkelijke lengte.

Wanneer gebruik ik medical taping?

Medical taping wordt tegenwoordig veel toegepast in de sport. Medical taping kan aangewend worden voor: 

  • enkelblessures
  • spierscheuringen
  • houdingscorrectie
  • oedeem vermindering
  • pees klachten (tennis-elleboog, achillespees)
  • menstruatiepijn
  • spierspanning verlagen

Bij gewone tape is de functie gericht op het beperken van de pijnlijke bewegingen, wat kan leiden tot drukverhoging in de spier of het gewricht.  Medical tape beperkt niet en laat u normaal functioneren.

shutterstock_158431175

Evidentie

Alhoewel er nog relatief weinig onderzoek is gedaan naar medical taping en dus weinig evidentie, zie ik in de praktijk dat veel patiënten baat hebben bij de tape, ze kunnen eerder en sneller belasten, met name bij spierscheuringen en bij bandletsel. Voordeel van medical taping is dat de tape dagen kan blijven zitten.

Hierdoor vindt het herstel 24 uur per dag plaats, in tegenstelling tot een reguliere behandeling. Vaak wordt er zelf doorgetraind (afhankelijk van de klacht en ernst van de klacht). Verder heeft de tape een geringe dikte, is hypo-allergeen, ademend, watervast en bezit vrijwel geen contra-indicaites voor gebruik (wel bij eczeem en open wonden).

Vandaar dat deze tape methode veel gebruikt wordt door topsporters. Ik heb ruime ervaring in medical taping en zie dagelijks de voordelen van deze techniek.

Start typing and press Enter to search