Beweegprogramma artrose heup en knie

 

Artrose heup en knie

Artrose is de meest voorkomende aandoening van het houding- en bewegingsapparaat. De heup en de knie behoren tot de meest voorkomende lokalisaties . Kenmerkend voor artrose is een langzaam en wiiselend toenemend verlies van gewrichtskraakbeen.

Naast kraakbeenverlies kunnen ook veranderingen plaatsvinden van het  bot net onder het kraakbeen. Ook kan er woekering van het bot optreden aan de gewrichtsranden (vorming van osteofyten) met als gevolg dat de binnenkant van het gewrichtskapsel(slijmvlieslaag) geprikkeld wordt, wat weer kan leiden tot gewrichtsontsteking.

 

.

Het risico op artrose neemt toe met de leeftijd, met een piek rond de 79 jaar, waarna het risico weer afneemt. Wanneer rekening wordt gehouden met een toekomstige stijging van het optreden van (ernstig) overgewicht zal het voorkomen van artrose in de toekomst mogelijk nog groter zijn.

In 2015 waren er in Nederland naar schatting 927.300 mensen met artrose van de heup en/of knie (heupartrose 381.200 en knieartrose 546.100; 323.100 mannen en 604.200 vrouwen).

Voor meer informatie over artrose kunt u naar de website van ReumaNederland

Symptomen

Pijn is het belangrijkste symptoom van heup- en/of knieartrose. Deze pijn treedt aanvankelijk op bij het starten van bewegen en bij langdurig belasten; de pijn neemt vaak toe gedurende de dag. In latere fasen is er ook pijn in rust en nachtelijke pijn.

Stijfheid bij artrose is meestal startstijfheid, die na enkele minuten verdwenen is. Soms treedt er in de heup of knie een ontstekingsreactie op van het gewrichskapsel, een opvlamming of flare, die tot pijn, zwelling en temperatuurverhoging in het gewricht kan leiden.

Een ander kenmerk van artrose is het ontstaan van bewegingsbeperkingen van het gewricht. Ook kunnen standsveranderingen ontstaan.

Beweegprogramma artrose heup en knie

Het beweegprogramma artrose heup en knie bij Fysiotherapie Klein duurt 8 tot 12 weken. Het vergroten en onderhouden van spierkracht, conditie en een gezonde leefstijl zijn hierin belangrijke de pijlers. Het programma is maatwerken sluit aan bij de individuele wensen en doelstellingen van de deelnemer.

U traint in een groep van maximaal 6 personen, waarbij u minimaal 2 maal per week spierversterkende oefeningen moet doen.

Het programma staat onder leiding van gecertificeerd therapeut Patrick Klein en Marianne Otten 

Wilt u deelnemen aan het beweegprogramma? Dit kan na verwijzing van uw huisarts of specialist.

Heeft u vragen? U kunt ons bellen op 050-305277, 06-83084119 of mail naar info@fysiotherapieklein.nl

 

 

 

 

 

 

 

Start typing and press Enter to search